Top

Let op met wat je eet voor je training!

 
We weten allemaal dat je kort voor het sporten beter geen grote of zware maaltijd kunt nemen. Maar ga je bijvoorbeeld direct vanuit je werk door naar de sportschool, dan wil je toch wat eten om honger te voorkomen. Lees dan hieronder onze 8 tips over wat je beslist niet moet eten vóór je workout.

Verstandig is dan om te kiezen voor licht verteerbare producten zoals een stuk fruit, een cracker, wat yoghurt, een eiwitreep of een eiwitshake. Maar er zijn ook (gezonde) producten die je vóór je training echt beter kunt laten staan omdat ze je tijdens je workout zullen opbreken.

1) Avocado
Wil je maagkrampen tijdens je training voorkomen, laat dan vooral die avocado nog even liggen tot na het sporten. De weliswaar goede onverzadigde vetzuren (net als van noten, olijfolie en zalm) laten zich heel traag verteren. Je zult je tijdens je workout daarom minder energiek en krachtig voelen, want je lichaam is nog druk met het verwerken van de avocado.

2) Pittige gerechten
Ben je een liefhebber van pittig eten? Heerlijk, maar niet voordat je gaat sporten. Too spicy eten kan je spijsvertering verstoren waardoor je tijdens je training last kunt krijgen van brandend maagzuur of je darmen. En daar zit je natuurlijk niet op te wachten als je net je sportieve grenzen aan het verleggen bent.

3) Groene bladgroenten
Voedingsvezels zijn ontzettend belangrijk voor een goede spijsvertering. Maar teveel vezels vlak voordat je gaat trainen, kunnen je een opgeblazen gevoel geven en zelfs tot winderigheid leiden. Daarom kun je groene bladgroenten als broccoli, spinazie, sla en allerlei koolsoorten beter vermijden om zonder zorgen te kunnen squatten.


4) Koolzuur
Nog even snel je dorst lessen met koolzuurhoudende frisdrank vlak voor je workout is niet zo’n verstandig idee. De koolzuur kan leiden tot opkomend maagzuur en krampen. Voor en gedurende de wat kortere workouts kun je het beste alleen water drinken. Heb je een lange en/of intensieve training in de planning, neem dan vooraf water en een sportdrank voor wat extra energie tijdens de training. Een bidon met water en een schepje BCAA poeder zorgt voor heerlijk verfrissend drankje waar je ook nog beter van presteert én sneller herstelt.

5) Humus
Deze heerlijke kikkererwten spread kan door de hoeveelheid vezels – net als bij groene bladgroenten – leiden tot een opgezette buik en krampen. De hoeveelheid proteïnen in humus maakt dit lekkere goedje overigens wel heel geschikt als after workout snack.

6) Energy of muesli bars
Door de meestal flinke hoeveelheid suikers in deze repen, zul je slechts een korte energyboost ervaren. Al snel daarna neemt je energieniveau weer af, wat ten koste zal gaan van je prestaties. Heb je toch even een bite nodig voor je training, kies dan een licht verteerbare eiwitreep, die bevat een stuk minder suiker.

7) Frituur
Het is af en toe zo ontzettend lekker, maar snacks uit de frituur bevatten veel vet en zout en zijn daarom echt een no go voordat je gaat sporten. Het kan niet alleen zorgen voor uitdroging, maar je zult je tijdens de training ook sloom gaan.

8) Niets eten
Vooral als je regelmatig ’s ochtends vroeg traint, is het verleidelijk om pas na de training te gaan eten. Maar realiseer je dan dat je veel minder energie kunt hebben en bij een intensieve training zelfs flauw kunt vallen vanwege de daling van glucose in het bloed. Sporten op een nuchtere maag zorgt ook niet voor een snellere vetverbranding zoals nogal eens wordt beweerd.

Wil je al onze artikelen als eerste lezen in je inbox en meteen 10% korting op je bestelling ontvangen! KLIK DAN HIER.

Veel succes!