Top

Hoe kan ik aankomen?

Hoe kan ik aankomen?!

Je hoort tegenwoordig overal wel wat over afvallen, maar er zijn ook heel wat mensen die het tegenovergestelde probleem hebben, je kunt eten wat je wilt maar er komt geen grammetje bij. Jij bent één van de mensen die moeilijk kan aankomen. Hier kun je vinden wat belangrijk is als je wilt aankomen.

Hoeveel moet ik eten op een dag?

Wil je weten hoeveel calorieën jij op een dag binnen moet krijgen om aan te komen? Als je wilt aankomen moet jij je voedingsgewoontes aanpassen, het is allereerst erg belangrijk om een week lang na te gaan hoeveel je eet. Misschien eet je wel veel te weinig! Bereken hier hoeveel calorieën je lichaam dagelijks nodig heeft om op gewicht te blijven. Ben je een moeilijke eter of eet je te weinig, dan kun je eerst proberen wat meer te gaan eten om aan te komen. Eet je voldoende, ga dan eens na of er andere dingen mee kunnen spelen. Stress kan ook zorgen voor gewichtsverlies.

Voedingssupplementen

In de eerste plaats is het belangrijk dat je iedere dag meer binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft. Je lijf verbruikt iedere dag een vaste hoeveelheid calorieën om alle processen in je lichaam draaiend te houden.

Daarnaast verbruik je iedere dag een hoeveelheid calorieën door te bewegen en te sporten. Het is belangrijk om te weten hoeveel calorieën je lichaam nodig heeft, dan weet je namelijk hoeveel extra je moet eten om aan te komen.

Met de formule hieronder bereken je hoeveel energie je lichaam dagelijks nodig heeft. Deze formule wordt onder andere gebruikt door diëtisten, atleten en bodybuilders en geeft een redelijk betrouwbaar beeld. 

Energiebehoefte Berekenen

Heb ik een snelle of langzame stofwisseling?

Je lichaam gebruikt iedere dag een bepaalde hoeveelheid energie voor bijvoorbeeld de hersenen en het verteringsproces. De rest van de energie verbruik je door fysieke activiteit. Je lichaam is constant bezig met voedingsstoffen verwerken tot energie zodat je weer kunt bewegen. Maar ook het maken van energie kost weer energie, het is dus een ingewikkeld proces waarbij heel veel dingen invloed hebben. Ziek of gewond zijn kost bijvoorbeeld ook veel energie. Je hoort veel over een snelle of een langzame stofwisseling, maar hoe weet je nu wat jij hebt?

Als je stofwisseling snel is:

 • Het vaak warm hebben
 • Een regelmatige/dagelijkse ontlasting
 • Vaker (buik)honger hebben
 • Slank blijven, ook als je regelmatig eet
 • Je voelt je vaak actief
Bij een langzame stofwisseling is dit allemaal tegenovergesteld: je hebt het vaak koud, je kunt je wat traag voelen. Je hoeft niet zo vaak naar de wc en hebt niet zo vaak (buik)honger. Je komt relatief snel aan als je veel eet.

Geduld, Regelmaat en Gewoonte!

Het kan zijn dat je gewoon niet zo’n ‘eter’ bent, het kan zijn dat je een megasnelle stofwisseling hebt of je hebt het gewoon meegekregen in je genen. Als je last hebt van ondergewicht zul je dus echt je best moeten doen om wat kilo’s aan te komen.

Gewicht Aankomen MeetlintWist je dat afvallen makkelijker is dan aankomen? Als je wilt afvallen, kun je makkelijk een kilo verliezen in anderhalve week. Een kilo aankomen lukt je vaak pas in drie of vier weken. Probeer dus niet na een week al op te geven, maar blijf proberen. Die kilootjes komen er echt wel bij!

Een belangrijke voorwaarde om aan te komen is regelmatig eten. Plan in je dag minstens 3 hoofdmaaltijden en aan aantal kleinere eetmomenten tussendoor. Probeer er wel genoeg tijd voor te nemen en jezelf niet vol te stouwen. Als je vol zit, zit je vol. Als je de maaltijd/ tussendoortje niet op krijgt, bewaar het en eet het een uurtje later alsnog op.
Als je zeker weet dat jouw lage gewicht is ontstaan doordat je bijvoorbeeld een snelle stofwisseling hebt, moet je je eetgewoontes aan gaan pakken. Ben je bijvoorbeeld ‘s ochtends gewend maar één boterham te eten? Eet er dan eens twee.

Bedenk dat aankomen net als afvallen een belangrijke verandering in je lichaam is. Je moet ervoor zorgen dat je niet meer dan een kilo per week aankomt. Minder is in dit geval echter gezonder en veiliger, dus een halve kilo per week is ideaal.


Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen. Aankomen is een langzaam proces, maar het hoeft niet onmogelijk te zijn als je deze stappen volgt. 
Focus je op spieren, niet op vet

Wie denkt dat te dunne mensen gewoon iedere dag naar de snackbar moeten gaan heeft het mis. Als je wilt aankomen kun je je beter niet focussen op vet. Te veel vet en suiker is namelijk ongezond, ook wanneer je dun bent.
Hoe kan ik aankomen?De kunst is om aan te komen door meer spierweefsel op te bouwen. Uiteraard wil je ook iets meer vet opslaan als je echt dun bent, maar focus je hier vooral niet uitsluitend op. Wanneer je te veel vet eet zul je in de toekomst namelijk te maken krijgen met hele andere problemen.
Als je meer energie uit gezonde voeding binnenkrijgt dan de hoeveelheid energie die je dagelijks verbrand zal je lichaam vanzelf een beetje extra als vet gaan opslaan. Je lichaam is namelijk altijd bezig met voorbereiden op slechtere tijden.
Dat je alleen in vet kunt aankomen door vet te eten is dus niet waar!

Het is beter om gezond te eten en je lichaam zelf het extra vet te laten vormen en opslaan.

Zorg voor een gezonde, gevarieerde voeding met voldoende eiwitten. Eiwitten heeft je lichaam nodig om spierweefsel op te bouwen en te onderhouden. Je vindt eiwitten in producten als vlees, vis, eieren en zuivel.
Wanneer je wilt aankomen kun je natuurlijk regelmatig tussendoortjes eten die veel vet of suiker bevatten, maar maak het niet de kern van je dieet. Als je dit wel doet dan sta je over een paar jaar voor een heleboel andere problemen met je gezondheid, ook een lichaam dat er best slank uitziet kan namelijk in verhouding veel te vet zijn en kunnen bijvoorbeeld de aderen dichtslibben of kan er diabetes(suikerziekte) ontstaan.

Een gezonde voeding met dagelijks wat meer calorieën dan je nodig hebt is dus de enige juiste oplossing!

Bouw je lichaam op met sport

Je kunt sporten om af te vallen, maar ook zeker om aan te komen. Ga naar de sportschool en leg je probleem voor. Zij zullen een persoonlijk sportprogramma voor je kunnen maken waardoor je meer spieren zult ontwikkelen. De dichtheid van een kilo spierweefsel is namelijk groter dan de dichtheid van een kilo vetweefsel.
Hoe kan ik aankomen?Gebruik cardio training bij voorkeur alleen om je conditie te onderhouden en focus je voornamelijk op spiertraining. Met cardio verbrand je namelijk veel calorieën, en maak je het dus moeilijker voor jezelf om voldoende calorieën binnen te krijgen. Het is juist belangrijk dat je je spiermassa laat groeien.

Zorg ervoor dat je voor en na het sporten voldoende eiwit eet. Hierdoor kunnen je spieren zich na de training snel herstellen en bouw je het spierweefsel sneller op. Vraag als het kan begeleiding in je sportschool en laat een persoonlijk schema samenstellen dat past bij jouw lichaam. Je kunt de bovenstaande richtlijn echter altijd gebruiken.

Adviezen & Tips om aan te komen

 • Om aan te komen mik je op 200-500 kcal meer per dag dan je lichaam normaal nodig heeft. Als je zo min mogelijk vet aan wilt zetten ga voor 200kcal boven je behoefte, maar besef wel dat je dan minder spiermassa aan zult zetten dan met 500kcal boven je behoefte.
 • De eiwitten:
  Mik op 3 gram eiwitten/kg. Je hebt de ruimte voor de calorieën, en je hebt die bouwstoffen hard nodig om flink te groeien. Bezuinig dus ook niet op je eiwitten of weightgainers
 • De vetten:
  Mik op 40% van je calorie-inname uit vet. Op deze manier ben je ervan verzekerd dat je genoeg testosteron in je bloed krijgt en houdt om zo goed mogelijk te groeien. 
 • De koolhydraten:
  Besteed wat je nog overhebt aan calorieën aan de koolhydraten. Probeer ze vooral te halen uit vezelrijke voeding, dan heb je nog de gezondheidsvoordelen die vezels je bieden ook te pakken. Dus bij voorkeur volkoren producten.
 •   Zorg dat je je Multivitamine en Vitamine C slikt. Daarnaast neem je uiteraard je Visolie in, en je Eiwitten. Eventueel gebruik je ook nog Creatine  producten om nog harder te kunnen  trainen in de sportschool. 
 • Eet niet te vet. Te vet eten remt de eetlust, terwijl het juist de bedoeling is vaak iets te eten.
 • Fris-zure gerechten stimuleren vaak de eetlust, zoals een glas vruchtensap of tomatensap of een paar partjes fruit. Ook een kop bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen.
 • Zorg voor een goede voorraad boodschappen in huis. Zo is er altijd iets te eten, ook voor tussendoor.
 • Probeer jezelf vaste tijden aan te wennen om te eten, zo gaat het op een gegeven moment vanzelf! 

 
 
4 stuks Nr,1 Whey Hype Nutrition
23% Korting

4 stuks Nr,1 Whey Hype Nutrition

€ 142,00 € 110,00
BCAA Hype Nutrition
20% Korting

BCAA Hype Nutrition

€ 37,50 € 29,95
Burn pakket - Hype Nutrition
15% Korting

Burn pakket - Hype Nutrition

€ 67,95 € 57,95
Burner SF - Tested Nutrition - 120 tabletten
23% Korting

Burner SF - Tested Nutrition - 120 tabletten

€ 21,90 € 16,90
(tijdelijk niet leverbaar)
Crea5 - Hype Nutrition
33% Korting

Crea5 - Hype Nutrition

€ 29,90 € 19,95
Fitmiss - Snel Resultaat - Trainings Pakket
Nieuw 25% Korting

Fitmiss - Snel Resultaat - Trainings Pakket

€ 106,85 € 79,95
Killa Ketones - Grenade
8% Korting

Killa Ketones - Grenade

€ 29,75 € 27,25
Nr.1 Whey 900 gram Extra order
15% Korting

Nr.1 Whey 900 gram Extra order

€ 35,50 € 30,00
Nr.1 Whey - Hype Nutrition
28% Korting

Nr.1 Whey - Hype Nutrition

€ 19,95 € 14,30
Nr.1 Whey - Hype Nutrition 450 gram
28% Korting

Nr.1 Whey - Hype Nutrition 450 gram

€ 19,90 € 14,25
Power Pakket - Hype Nutrition
16% Korting

Power Pakket - Hype Nutrition

€ 160,00 € 135,00
Pumping Iron - Hype Nutrition
30% Korting

Pumping Iron - Hype Nutrition

€ 39,90 € 27,95
SmartShake shakebeker
Nieuw 29% Korting

SmartShake shakebeker

€ 12,95 € 9,25
Smartshake Slim - Lady's size
29% Korting

Smartshake Slim - Lady's size

€ 12,95 € 9,25