Top

Tips voor het kiezen van een multivitamine

Tips voor het kiezen van een multivitamine
 
Er zijn diverse multivitamine supplementen op de markt. Het is niet altijd makkelijk om het overzicht te bewaren. In dit artikel behandelen wij welke vitaminen belangrijk zijn en krijg je tips voor het kiezen van een geschikte multivitamine, daarom geven we 7 tips voor het kiezen van goede multivitamine.


 
Tip 1: Kies een brede multivitamine
 
Vitaminen en mineralen werken samen in het lichaam. Bij medicijnen ligt dit anders, hier willen we vaak één medicijn voor één bepaald doel. Denk hierbij aan een aspirine voor pijnbestrijding.
 
Je kunt je lichaam vergelijken met een orkest. Het orkest is door een componist zo samengesteld dat elk instrument een unieke bijdrage heeft in het eindresultaat. Als er een instrument weg valt loopt alles mis.
 
Magnesium is bijvoorbeeld een essentieel mineraal en is betrokken bij honderden chemische reacties in het lichaam. Magnesium werkt samen met calcium en calcium werkt weer nauw samen met vitamine D. Vitamine D regelt dat calcium vanuit de darm wordt opgenomen in de bloedbaan en zorgt voor de opname in onze botten. Vitamine D werkt vervolgens weer het beste in combinatie met vitamine A. Zoals u ziet  zijn alle stoffen met elkaar verbonden. Sportvoedingweb adviseert dan ook om als basis een multipreparaat te nemen! Als aanvulling hierop kunt u de afzonderlijke vitaminen of mineralen nemen.
 
Tip 2: Let op hulpstoffen en toevoegingen
 
Hulpstoffen zijn nodig om een capsule te vullen of een tablet te persen. Hoe lager het aantal hulpstoffen des te hoger is de kwaliteit van het multipreparaat. Multipreparaten met weinig hulpstoffen hebben namelijk een zorgvuldig productieproces doorlopen.
 
In goedkope preparaten zitten vaak ongewenste hulpstoffen. Voorbeelden van deze ongewenste stoffen zijn: lactose, ijzeroxide, talk en titaniumdioxide. Daarnaast moet u letten op suiker (sacharose), zetmeel en synthetische converseermiddelen. Deze horen niet thuis in een goede multivitamine.
 
Het is ook van belang dat de multivitamine geen veelvoorkomende allergenen bevat zoals: maïs, soja, gist, gluten, lactose, sommige conserveermiddelen, net als sommige synthetische kleur-, geur- en smaak-stoffen. Wees daarnaast alert op mogelijke vervuilingen zoals zware metalen, pesticiden, PCB’ s en dioxines.
 
Tip 3: Let op natuurlijke en synthetische vormen
 
Bij een aantal vitaminen verschillen de natuurlijke en synthetische vorm van elkaar. Maar één van deze vormen past in de biochemie van de vitamine, de andere vormen hebben vrijwel geen of een veel lager vitamine-effect.
 
Bij B-vitaminen heeft u geen last van dit probleem. Dit komt, omdat de synthetische en natuurlijke vormen vrijwel identiek zijn. In het geval van vitamine E is het wel van belang om de natuurlijke vorm te gebruiken.
 
Vitamine E:

 
Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je het verschil kunt zien tussen een natuurlijke en een synthetische vitamine. Natuurlijke vitamine E bestaat uit RRR-alfa tocoferol. RRR-alfa tocoferol is vaak aangeduid als D-alfa-tocoferol.

Indien er een synthetische vitamine E in een multivitamine is verwerkt ziet u dit aan de term ‘DL-tocoferol’ op het etiket. Wanneer alleen ‘Vitamine E’ wordt vermeld, zonder vermelding van ‘natuurlijke’, ‘DL’ of ‘D’, kunt u ervan uit gaan dat u te maken heeft met een synthetische goedkopere variant van vitamine E.
 
Een ander aandachtspunt is dat vitamine E regelmatig afkomstig is van sojabonen die in veel gevallen genetisch gemodificeerd zijn. Als je dit niet wilt let er dan op of de multivitamine vrij is van genetisch gemodificeerde grondstoffen.
 
Vitamine A:
 
Vitamine A komt vaak voor in supplementen als de kwalitatief mindere vorm genaamd retinolpalmitaat. Nadelen van deze vorm zijn: het is vrij onstabiel en vervalt snel. Vitamineweb adviseert om te kiezen voor betacaroteen (provitamine-A) als bron voor deze vitamine groep. Het voordeel van betacaroteen is dat dit zich automatisch aanpast naar de behoefte van uw lichaam. Op deze wijze kan er geen overschot optreden.
 
Vitamine D:
 
Vitamine D komt voor als vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Vitamineweb adviseert om te kiezen voor een variant van vitamine D3, deze is effectiever en sterker. Vitamineweb heeft de D3 variant in het assortiment. Voor meer informatie klik hier.
 
Vitamine C:
 
Vitamine C komt in multivitamines vaak voor als ascorbine-zuur. In het lichaam is vitamine C echter werkzaam als L-ascorbaat en L-dehydroascorbaat. Voordelen van de ascorbaatvorm zijn: de vitamine C is niet meer zuur met als gevolg dat deze vriendelijker voor de maagwand en het tandglazuur is, en hij wordt beter opgenomen in de cel.
 
Ook belangrijk is het feit dat vitamine C beter wordt opgenomen en effectiever is als het gecombineerd wordt met bioflavonoïden. Voor vitamine C producten met bioflavonoïden klik hier.
 
Tip 4: Let op de juiste mineraalbinding
 
De chemische vorm van het mineraal, de verbinding waarin het mineraal is gebonden, is sterk bepalend voor de mate waarin een mineraal vanuit het maagdarmkanaal in het lichaam wordt opgenomen. Anorganisch gebonden mineralen: mineraaloxides, -fosfaten, -chlorides en –hydroxides worden slecht opgenomen. Organisch gebonden mineralen daarentegen worden goed opgenomen. Organisch gebonden mineralen zijn: mineraalcitraten, -fumaraten, -gluconaten en –aminozuurchelaten.
 
Een goede multivitamine moet op de verpakking vermelden welke verbinding bij een mineraal hoort. Bijvoorbeeld het mineraal zink (als –citraat).
 
De hoeveelheden mineralen in de voeding zijn een weerspiegeling van de hoeveelheden mineralen in de bodem. De ingrediënten van een multivitamine horen dan ook gebaseerd te zijn op de mineralensamenstelling en algemene voedingsinname van een specifiek land. Vitamineweb heeft een exclusief voor Nederland ontwikkelde multivitamine in het assortiment. Klik hier voor de speciale Dutch Vit-min. 

Het is van belang dat een multivitamine het volledige plaatje van essentiële mineralen in zich heeft. Veelal is dit niet het geval bij de low-budget varianten. Deze goedkope producten missen vaak één of meerdere nutriënten zoals: chroom, selenium, molybdeen, borium, jodium, koper en mangaan.
 
Veel mineralen werken met elkaar samen. Koper en zink hebben bijvoorbeeld een antagonistische reactie met elkaar. Dit wil zeggen dat het lange tijd innemen van een hoge dosis zink een tekort aan koper met zich mee kan brengen. Let er dus op dat mineralen in een bepaalde onderling verhouding aanwezig zijn.
 
Tip 5: Let op de ingrediëntendeclaratie
 
De wijze waarop de ingrediënten gedeclareerd worden, is in het algemeen een goede maatstaf voor de kwaliteit van het product. De bekendmaking van de chemische vorm van vitaminen en mineralen is belangrijk. Het komt regelmatig voor dat de verpakkingen niet groot genoeg zijn om alle ingrediënten en verbindingen leesbaar te vermelden. In dit geval kun je het best verdere productinformatie via bijvoorbeeld een website zoeken.
 
Belangrijk voor vegetariërs:

 
Let erop dat de multivitamine geen gelatine en andere dierlijke substanties bevat. Vegetarische capsules worden gemaakt van cellulose, het belangrijkste celwandmateriaal van groene planten, in plaats van gelatine.
 
Tip 6: Een optimaal absorptiesysteem is de eerste voorwaarde voor optimale voeding
 
Je kunt allerlei voedingstoffen aan je lichaam toedienen, maar als je lichaam deze vervolgens niet goed opneemt heb je er weinig aan. Oorzaken van een slecht absorptiesysteem zijn: haastig eten, schrokken in plaats van goed kauwen, stress, verkeerde voedselcombinaties, te weinig voedingsvezels of te weinig maagzuur.
 
Voor een optimale opname neem je het vitamine- of multipreparaat in tijdens een maaltijd. De multivitamine valt dan uit elkaar en wordt opgenomen in de spijsbrij. Ook worden nu de vetoplosbare vitaminen optimaal opgenomen.
 
Een multivitamine dient getest te zijn op uiteenvaltijd. Dit komt, omdat veel stoffen in het eerste deel van de dunne darm worden opgenomen. Als de uiteenvaltijd hoog is zullen er veel werkzame stoffen verloren gaan.
 
Daarnaast is het zo dat er meer werkzame stoffen passen in tabletten dan in capsules. 
 
Multipreparaten worden ook in vloeibare- of poedervorm aangeboden. Dit is met name praktisch voor mensen met slikproblemen. De kans op oxidatie bij een poeder is echter groter en de smaak is vaak minder lekker.
 
Tip 7: Kies voor kwaliteit
 
Kies voor kwaliteit oftewel goedkoop is duurkoop. Een goed en dus vaak wat duurder multipreparaat bevat altijd een hoge(re) dosering, die soms iets boven de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid uitkomt. De reden hiervoor is dat sommige vitaminen minder goed worden opgenomen. Zodoende komt u dus wel aan de juist hoeveelheden. Andere redenen zijn: compensatie voor een verhoogde behoefte bij ziekte en stress.

Bij Sportvoedingwebweb.nl ben je altijd zeker van top kwaliteit vitaminen en mineralen. Betrouwbaar en Snel geleverd voor scherpe prijzen! Een hele goede multivitamine voor vrouwen is deze: BiotechUSA Multivitamin for Woman
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vitamineweb.nl
Novo Proteïne Repen
Nieuw 15% Korting

Novo Proteïne Repen

€ 25,95 € 21,95
Fitmiss - Snel Resultaat - Trainings Pakket
Nieuw 25% Korting

Fitmiss - Snel Resultaat - Trainings Pakket

€ 106,85 € 79,95
BioTech mega fatburner 90 tabletten
Nieuw 24% Korting

BioTech mega fatburner 90 tabletten

€ 24,90 € 18,90
(tijdelijk niet leverbaar)
BioTech Multivitamin for men
Nieuw 10% Korting

BioTech Multivitamin for men

€ 21,90 € 19,75
(tijdelijk niet leverbaar)
StrongGirl - Smart Weight Loss
Nieuw 39% Korting

StrongGirl - Smart Weight Loss

€ 39,90 € 24,50
(tijdelijk niet leverbaar)
StrongGirl Nutrition - Pre Workout
Nieuw 17% Korting

StrongGirl Nutrition - Pre Workout

€ 34,90 € 28,90
StrongGirl - Isolate Protein Shake
Nieuw 14% Korting

StrongGirl - Isolate Protein Shake

€ 39,90 € 34,50
BCAA - Fitmiss
Nieuw 27% Korting

BCAA - Fitmiss

€ 29,95 € 21,95
Sport Legging Workout - Wulterkens
Nieuw 30% Korting

Sport Legging Workout - Wulterkens

€ 39,95 € 27,95
Sport Legging Signature Silver - Wulterkens
Nieuw 30% Korting

Sport Legging Signature Silver - Wulterkens

€ 39,95 € 27,95
Shut up & Squat Sport Tank Blue - Wulterkens
Nieuw 40% Korting
Live Love Lift Sport Tank White - Wulterkens
Nieuw 40% Korting
Animal Sport Tank Red - Wulterkens
Nieuw 40% Korting

Animal Sport Tank Red - Wulterkens

€ 29,95 € 17,95
Muscletech - Hydroxycut - Hardcore Elite
Nieuw

Muscletech - Hydroxycut - Hardcore Elite

€ 34,75
(tijdelijk niet leverbaar)
Hype Nutrition Shakebeker
Nieuw

Hype Nutrition Shakebeker

€ 4,95
SmartShake shakebeker
Nieuw 29% Korting

SmartShake shakebeker

€ 12,95 € 9,25
Pink Fit Easy - 21 dagen afval programma - Biotech
Nieuw 17% Korting

Pink Fit Easy - 21 dagen afval programma - Biotech

€ 49,95 € 41,50
(tijdelijk niet leverbaar)
Tyte - FitMiss
Nieuw 10% Korting

Tyte - FitMiss

€ 19,50 € 17,50
Super HD Powder - Cellucor
Nieuw 9% Korting

Super HD Powder - Cellucor

€ 32,50 € 29,50
AT4 - Grenade
Nieuw 8% Korting

AT4 - Grenade

€ 37,90 € 34,90
(tijdelijk niet leverbaar)